Projecten :: Regentesseplantsoen 30-31

adres: Regentesseplantsoen 30-31, Gouda, Nederland 🇳🇱


+

Een woonhuis uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee blokken woningen aan het Regentesseplantsoen, aan de binnenzijde van de singel van Gouda. Het woonhuis met huisnummer 31 was oorpsronkelijk bedoeld voor eigen bewoning.

Het Regentesseplantsoen heette bij de bouw kattensingelplantsoen. Na een bezoek van regentesse Emma kreeg het plantsoen zijn huidige naam.

Omschrijving woonblok

Het woonhuisblok, dat drie woningen bevat, is elf traveeën breed en bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping, onder een afgeplat schilddak bedekt met rode Hollandse pannen; boven de voorgevel dakkapellen; steekkap boven topgevel. Pand opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Voorgevel gedecoreerd met hardstenen plint en kunststenen speklagen, diamantkoppen, aanzet- en sluitstenen in bogen boven vensters op verdieping. Rechter zijgevel gepleisterd. Tegen deze zijgevel op de op de begane grond een eenlaags bedrijfsgedeelte; houtskelet met overstekende dakgoot en decoratieve klossen terhoogte van de verticale stijlen, plat dak.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een verspringende rooilijn t.g.v. vier risalerende geveldelen: uiterst links een risalerend geveldeel van een travee met topgevel onder overstekend zadeldak met decoratief houten hangwerk; volgend risalerende geveldeel (derde en vierde travee) afgesloten met overstekende houten goot op klossen; het daarna volgende risalerende geveldeel (zevende travee) is voorzien van een trapgevel en tenslotte uiterst rechts een risalerend geveldeel van twee traveeën dat afgesloten wordt met houten overstekende goot op klossen Oorspronkelijk voorzien van schuiframen met roedenverdeling in bovenlichten; sommige ramen gekoppeld met bewerkte houten tussenstijlen. Houten deuren met rooster.

Interieur

Het woonhuis met huisnummer 31 heeft nog enkele interieuronderdelen als stucplafonds en geetst glas.

Waardering

Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige waarde: Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van singelbebouwing in negentiende-eeuws eclecticisme stijl. Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 heeft cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van singelbebouwing. Het pand is geregistreerd in het Nederlandse Monumenten Register met nummber 517593.

ir Frank Goppel Architekten bv heeft opdracht gekregen de panden samen te voegen. Bijgevoegd de bestaande situatie van het pand.

Werk verricht in loondienst van ir Frank Goppel Architekten BV. Goppel Architecten